Јован Дучић: О МРЖЊИ

Србин је, извесно од свих народа на Истоку најмање склон мржњи.

Не мрзи ни један народ око себе.

Ако уопште мрзи то је онда свог суседа, каквог Србина преко улице, или оног Србина на горњем спрату, или оног Србина на доњем спрату.

Турци су оборили његову средњовековну државу, рушили његове куће и цркве, одводили у ропство његове жене и децу, и чак многе продавали на пазару.

Међутим Србин и данас не одриче Турчину чак ни оне сјајне врлине које овај никад није ни имао.

И Хрвата је сматрао својим братом!

Не мрзи ни Бугаре који су увек били пријатељи његових непријатеља, и увек ишли да се на његов рачун усреће и порасту, не приближивши се ни људима своје православне вере ни људима свога словенског племена, ни људима своје туркоманско-уралске расе.

Србин никад није престао да и њега сматра братом, не задовољавајући се да га зове бар рођаком.

Протерао је једног свог краља, краља Милана, зато што је овај био дигао руку на Бугаре, у једном рату који је био бар политички разумљив.

Овај недостатак отрова Србину, отрова који је, међутим, природа дала и најлепшим биљкама, чини Србина више слабим него јаким.

Јер доброта често ослаби човека више него злоћа.

Историја Срба нема ни једне странице мржње и фанатизма.

Никад у старој држави Србин није знао ни за верске ратове, ни за инквизиције, ни за Вартоломејске ноћи, ни за суђење тортурама.

Бар у историји и у народним песмама нема никаква помена о таквим начинима, којима се, међутим, Средњи век служио скоро по свим хришћанским земљама.

Јутра са Леутара

Leave a Reply

Your email address will not be published.