Дејан Лукић: Богословска порука књиге пророка Јоне (кратак осврт)

Пророк Јона се помиње и у другим књигама Старога Завета, као пророк у Асирији. Живео је у време цара Јеровоама Другог, незнабожца, који је био познат по својим неделима. Будући да тема овог кратког текста не ставља акценат на историјске чињенице нећемо се детаљно бавити истим, будући да је доступност наведеним исказима веома лако проверљива.

Јона бива позван на спаситељско-пророчку службу, која је праслика службе Христове, међутим из садржаја књиге увиђамо да се Јона противио том позиву, сматрајући себе недовољно достојним тога узвишеног звања, иако је народу којем је припадао свесрдно желео избављење из ропства.

У књизи је упечатљив однос Јоне према непријатељима, где се јасно открива висина хришћанске љубави, и шаље изванредна порука на коју указују Христове речи: „да волимо непријатеље своје“.

Садржај књиге нам указује да је Христово учење упућено свим народима, не само Израиљцима, стога, је књига пророка Јоне реалан приказ да је Стари Завет припрема за долазак Спаситеља, и да старозаветна теологија као центар свих догађаја који се у њој збивају има личност Христову.

Посебан моменат је позив Ниневљана на покајање, који се веома ревносно одазивају наведеном позиву, и то је заиста најузвишенија старозаветна порука, која не губи на значају ни у Новом Завету, и сведочи о нераскидивој вези Старог и Новог Завета.

Јонин боравак у утроби кита је праслика Христовог тродневног боравка у утроби земље, да би након тога објавио свету Спасење. Сведочење о том догађају имамо у Новом Завету код јеванђелиста Матеје и Луке. Несумљиво је то праслика Христовог Васкрсења, као вечна порука човечанству.

Јонина личност нам указује на динамику људске природе, која варира од човековог противљења на Божији позив, молитве и избављења, па до понизног уразумљења и прихватања Божије поуке, где ипак нема јасног израза покајања. Бунтовништво пророка Јоне чини књигу интресантном, осликавајући човекову слободу, неразумевање Божијег наума, чему смо често и сами сведоци, али и искреност у свом делању. Дакле, порука је вишеструка, отвара нам простор за размишљање, противећи се свакој врсти верског формализма, јер истински верник може бити само слободан човек.

Фото насловна: Јона проповеда Нинивљанима, Andrea Vaccaro, Public domain, via Wikimedia Commons

Аутор: Дејан Лукић, мастер теолог

Leave a Reply

Your email address will not be published.