“БЉЕСАК ПАТЊЕ”-27 ГОДИНА ПОСЛЕ

На данашњи дан пре 27 година хрватске војне, паравојне и полицијске снаге извеле су акцију “Бљесак” у којој је за само 36 сати из Западне Славоније протерано 15.000 Срба. Убијено је или нестало 283 људи, међу њима 57 жена и деветоро деце.

Операција је почела у 5 часова, 1. маја 1995. године, артиљеријским нападима на српске положаје од Пакраца до Јасеновца, са западне стране и од Доњих Богићеваца преко Медара до Пакраца са источне стране Западне Славоније. Нападнуте области су биле заштићене зоне УН, међутим УНПРОФОР није реаговао (баш као и у случају погрома над Србима од стране шиптарских хорди 2004. на КиМ). Око 16.000 припадника хрватских снага напало је из више праваца мање од 4.000 припадника Српске Војске Крајине, а цивилно становништво је затечено на спавању.

Српске избегличке колоне су биле гађане авионским бомбама и топовским пројектилима у чему се виде јасне тенденције геноцида над Србима. За злочине почињене у “Бљеску” нико од хрватских генeрала који су планирали и извели акцију није одговарао.

Од 01. до 05. маја у свим епархијама Српске Православне Цркве служиће се парастоси пострадалима у овом злочину.

Leave a Reply

Your email address will not be published.