Tрибина Револуција и насиље на филму

РЕВОЛУЦИЈА И НАСИЉЕ је друга трибина циклуса ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ, у организацији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул) и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“  у Београду. Трибина ће бити одржана 14. априлa у 19 часова у Запрокулу у улици Риге од Фере бр. 4.

На трибини ће се разговарати о феномену рата, насилног отпора и револуцинарног насиља и њиховог представљања на филму, као и њиховој (не)оправданости из хришћанске перспективе. У средишту интересовања биће српски и југословенски филмови, посебно ратни филмови из периода такозваног црног таласа, у којима је на продуктиван начин тематизовано наслеђе рата и револуције (Tри, Узрок смрти не помињати, Заседа, Црвено класје, Доручак са ђаволом), укључујући њихов домет, смисао и оправдање.

Учесници:

Иван Велисављевић

Владимир Коларић

Иван Велисављевић је филмски критичар, теоретичар и архивиста, уредник програма архива Дома културе Студентски град у Београду. Коаутор и уредник књига „Нови кадрови: скрајнуте вредности српског филма“ и „Критички водич кроз српски филм 2000-2017“.

Владимир Коларић је теоретичар културе и уметности, организатор истраживања у Заводу за проучавање културног развитка и доцент на Високој школи за комуникације у Београду. Аутор књига „Хришћанство и филм“ и „Хришћанство и уметност“.

Запрокул

Leave a Reply

Your email address will not be published.