БОГОРОДИЦА СТУДЕНИЧКА

Најстарији познати култ једне иконе којем се може приписати аутохтоно српско порекло везан је за Студеницу, најугледнији манастир у средњовековној Србији.

О њему сведочи фреска најстаријег слоја студеничког живописа, из 1208/1209, насликана на источној страни југозападног пиластра у наосу главне цркве. Ту је у првој зони фронтално приказана стојећа фигура Богомајке која обема рукама испред груди придржава малог Христа, док он даје благослов посматрачу.

Означена је епитетом “Студеничка” а судећи по карактеристичним оштећењима од ексера, ореоли Богородице и Младенца били су накнадно украшени оковом.

Реч је о копији нарочито поштоване старије иконе коју је манастиру, по свој прилици, поклонио српски велики жупан Стефан Немања (1166–1196), његов оснивач као патроналну икону студеничке обитељи.

Посебну је наклоност према овој икони исказао и јеромонах Сава, ктиторов најмлађи син и светогорски васпитаник, када је заповедио да се њена фреско-реплика наслика између Светог Саве Освећеног и Светог Јоасафа, његових монашких узора.

За два места из нешто млађих писаних извора може се тврдити да представљају помен ове иконе.У старијем, Студеничком типику, који је Сава саставио најраније током јесени 1209, када у 13. глави одређује начин постављања манастирског старешине, аутор прописује да се штап игумана пре уручивања новоизабраном архимандриту Студенице има поставити пред Богородичину икону до које је по свршетку литургије, од царских двери, новог игумана доводио сам “државни господин све српске земље”.

У млађем извору, Доментијановом Житију Светог Саве из 1253/1254, писац бележи да је Сава по повратку у Отаџбину с првог пута по Светој земљи најпре отишао у Студеницу, где се поклонио Пресветој Богородици, а потом и очевим моштима.

Икона је понављала изглед Богородице Кириотисе, чудотворне иконе из Цариграда која постоји и данас.

Фреско-икона Богородице Добротворке у Лаври Светог Симеона Мироточивог, јединствена је у српској црквеној уметности и вековима је посебно поштована. Већ 1208. године, када је Богородичина црква живописана, златним словима је сигнирана и именована као „Студеничка“ Богородица.

Манастир Студеница

Leave a Reply

Your email address will not be published.