Милан Кашанин-MEMENTO

На данашњи дан 1895. године, у Белом Манастиру, рођен је српски историчар уметности, ликовни критичар, књижевник, историчар књижевности и културни радник Милан Кашанин.

По завршетку четворогодишње основне школе, учитељ Сомборац Јован Славковић одводи га у Нови Сад директору Гимназије Васи Пушибрку који га прима и обезбеђује стипендију, а по завршетку Гимназије наставља школовање у Паризу.

Историју уметности студирао је на Сорбони код професора Малеа, Баша и Шнајдера.

Тезом Бела црква Каранска докторирао је у Београду 1926. године.

Био је кустос Музеја савремене уметности, директор Музеја кнеза Павла и Галерије фресака у Београду.

Значајан је и као један од организатора првих великих европских изложби у Београду.

Био је покретач и уредник часописа „Уметнички преглед” који је излазио између 1937. и 1941. године. Музејом кнеза Павла, како се тада звао данашњи Народни музеј у Београду, управљао је од 1935. до 1944. године.

Дана 21. фебруара 2012. откривена је спомен плоча на згради у Хиландарској улици у Београду где је живео.

Ради формирња уметничке збирке Музеја кнеза Павла, Кашанин је путовао по Европи и боравио, између осталог, и у Холандији, о чему сведоче његови путописи, објављени најпре у дневним новинама „Политика”, „Српски књижевни гласник”, а касније и у збирци „Пронађене ствари” (1962).

Кашанин је такође заслужан и за организације изложби југословенске уметности у Амстердаму као и холандске уметности у Београду, за шта је одликован орденом Краљевине Холандије.

У Педагошком музеју је 2021. године приређена изложба „Милан Кашанин – у сенци славе”.

Умро је у Београду 21. новембра 1981. године.

ФБ Матица српска

Leave a Reply

Your email address will not be published.