Мило Ломпар: Пет одлучујућих момената српског културног обрасца

Професор Филолошког факултета Мило Ломпар издвојио је пет одлучујућих момената српског културног обрасца. 

То је, како је истакао, пре свега светосавска традиција која је текла у два правца, у сакралном и световном, као просветитељство.

Друга важна тачка је косовска традиција, која такође има сакралну и световну димензију.

Tрећи моменат су сеобе које је на маестрални начин описао Милош Црњански у свом делу, навео је Ломпар.

Као четврти моменат нашег културног идентитета навео је секуларно искуство, које је најбоље оличено у националној држави која се појавила у 19. веку и у преласку Доситеја Обрадовића у Србију, код Карађорђевих устаника, када се одиграо прелазак из космополитске у националну просвећеност.

Пети моменат је, по мишљењу Ломпара, недовољно расветљен, а то је да је у 20. веку српски народ претрпео геноцид.


„То искуство је код нас преобликовано, провучено кроз криву идеолошку призму, што је озбиљан суштински корак у недостатку разумевања, јер народи који претрпе геноцид као Јермени, Јевреји показују шта је битно да се разуме у националној судбини. То искуство код нас није расветљено услед тешког наслеђа југословенства. Ми немамо ни симболичке културолошке седиментације које би у јавној свести обележавале сву фаталност заборављања тог битног момента наше колективне егзистенције. Уместо тога, ми смо данас предмет жигосања у потпуно бесмисленој аналогији са нацистичком Немачком“, упозорио је Ломпар и упитао присутне да ли су спремни да живе под жигом кривице. Према Ломпаровим речима, то је кључно питање на које ми као култура треба да одговоримо.


© SPUTNIK/Проф. др Мило Ломпар

Leave a Reply

Your email address will not be published.