Упокојио се у Господу Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић)

Дана 23/10. јануара када наша Црква молитвено прославља Св. Григорија Ниског, у 86-ој години упокојио се у Господу, Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Г. Лаврентије (Трифуновић).

Епископ шабачки г. Лаврентије (Трифуновић), рођен је у селу Богоштици код Крупња, на Савиндан, 27. јануара 1935. године. Основну школу завршио је у Крупњу, два разреда гимназије у Лозници, Богословију и Богословски факултет у Београду.

Две године био је духовник цркве Ружице у Београду, затим парох на Купресу, две и по године професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима, а од 1967. до 1969. године викарни Епископ у Београду.

За Епископа западноевропског и аустралијско-новозеландског постављен је 1969. године. Пошто је створио услове за формирање нове Епархије у Аустралији, прешао је у западну Европу. У Химелстиру у Немачкој, основао је Епархијски центар, откупио за Српску цркву једну већ саграђену цркву. Ту је основао штампарију и издао дела Епископа Николаја Велимировића и многе друге књиге верског садржаја.

Свети архијерејски сабор изабрао га је 1989. године за Епископа шабачко-ваљевског, а устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године.

Од 2006. године је Епископ шабачке Епархије.

Вечан ти спомен, достојни блаженства Владико Лаврентије!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *