Драгомир Анђелковић: Лаж о „врањском геноциду“ у „Нечистој крви“

Серија „Нечиста крв“ емитована је на првом програму РТС-а у децембру протекле 2021. године, да би 31. поменутог месеца, пред сам дочек Нове године, када је гледаност највећа, била приказана њена претпоследња, девета епизода која садржи грозне антисрпске лажи.

У серији, после припајања Врања Кнежевини Србији, новопостављени представник тамошње српске власти каже: „Арнаути више нису са нама. Шта је могло побегло је с турским живљем, а остали … знаш“. То „знаш“ несумњиво значи – побијени су. Шта би друго и могло да се под тиме подразумева ако нису побегли а нема их више?

Тако, узгред, кроз српску серију провлачи се ужасна неистина да су Срби крајем 19. века у Врању спровели некакав „општински геноцид“ какав нам се сада подмеће у вези са дешавањима у Сребреници 1995. године. Тако очито треба да се подвуче да српска геноцидна политика над муслиманима има континуитет. Наводно, она већ вековима траје!

Ради се о тоталној лажи. Ниједан извор, ни српски ни турски, ни енглески или аустријски, не говори о покољу који су 1878. Срби наводно извршили над Албанцима или било којим другим муслиманима у Врању. Има извештаја да је са обе стране било исељавања становништва, па и притисака да се то деси, али ништа више од тога. Да се ишта крваво десило у Врању, Енглези и Аустријанци не би пропустили да где год могу и колико год су у стању оптуже Србе!

Зашто су такве лажи уграђене у серију иза које стоји српска држава преко РТС-а и Телекома? Да ли се ради о нечијем (ауто)шовинистичком потезу? Или о целовитој акцији пошто иза пројекта стоје и ЕУ фондови, односно у његову међународну промоцију је укључено и (муслиманско) Сарајево? Не знам одговор, али знам да не смемо да допустимо да ствари тихо прођу.

Намера је да се током молекуларног процеса у српским културним, медијским, научним садржајима што неприметније дугорочно нагомила много тога што би „сведочило“ о измишљеним геноцидним делима и намерама Срба према разним балканским муслиманима. Онда ће у неком тренутку између осталог и на лажи из девете епизоде серије о којој говоримо неко да се позове и каже: „Па и сами Срби знају шта су учинили и повремено им се омакне признање да имају прошлост испуњену злочинима над другим народима“. Српско друштво не сме то да допусти када српска држава не ради како треба свој посао!

И, на крају, да не буде забуне, не позивам на лов на вештице, нити генерализовање одговорности унутар било које установе или групе, односно у вези са њима (РТС-а и Телекома чији је серија пројекат, извршног продуцента „This and That Productions“, екипе серије), већ на њену конкретизацију. То, између осталог, подразумева недвосмислено давање одговора на низ питања.

Нека од њих су:

Да ли пре око педесет година изворно написан сценарио од стране Војислава Нановића укључује геноцидну лаж о нестанку Албанаца из Врања? Ако није тако, да ли је то убацио Дејан Прћић који је адаптирао сценарио за девету и још неке друге епизоде? Ако је то случај, који су му били мотиви за пласирање такве лажи? Ко је одобрио да измишљена малигна прича о нестанку Албанаца из Врања буде део актуелног сценарија? Ко се сложио са емитовањем таквог садржаја?

Драгомир Анђелковић је политички аналитичар и историчар. Ексклузивно за Нови Стандард.

фото: Снимак екрана/Јутјуб/RTS Prikazuje

Нови Стандард

Leave a Reply

Your email address will not be published.