ХЕРМАН ХЕСЕ: МАГИЈА КЊИГЕ

Од многих светова које човеку није поклонила природа већ их је створио његов властити дух, највећи је свет књига. Исписујући прва слова на школској табли и покушавајући да чита, свако дете чини заправо прве кораке ка једном вештачком и необично сложеном свету за чије упознавање и усавршавање правила игре један људски живот није довољан. Без речи, без текстова и књига, нема историје, и не постоји појам човечанства. Ако неко жели да покуша да се на малом простору, у кући или соби, укључи у историју људског духа и усвоји је, то може постићи једино у облику избора књига. Ми смо, додуше, уверени да бављење историјом и историјском мишљу крије разне опасности, а у последњим деценијама наши су осећаји изражавали снажан револт против историје, али, управо само кроз ове револте могли смо да научимо како одрицање нових поробљавања и запоседања духовних наслеђа нашег живота и мишљења још увек не изражава нашу чедност.

Код свих су народа речи и списи нешто свето и магично; именовање и писање су праисконске магијске радње, магично освајање природе кроз дух. Посвуда се у свету дар светих списа слави као божанско порекло. Код највећег броја народа писање и читање беху свете тајне, вештине које је поседовало само свештенство; беше великаи неуобичајена ствар ако би се какав млади човек одлучивао да се преда овим моћним тајнама. А то није било лако извести — требало је искупити се даровима и жртвама. Од времена наших старих демократских цивилизација, племенитијих и светијих него данас, ова је тајна стајала под божанском заштитом, није се нудила свакоме и до ње су водили тешки путеви. Слабо можемо да представимо себи шта је у културном хијерархијско аристократском уређењу значило кад је неко, у народу аналфабета, био вичан тајнама рукописа! Била је то моћ, бела и црна магија, талисман и чаробни штапић.

Сада је то наизглед потпуно другачије. Данас је, чини се, свет списа и духа отворен за свакога; данас, чини се, умеће писања и умеће читања представљају нешто мало више од умећа дисања или, у најбољем случају, умећа јахања. Данас је, чини се, са списа и књига скинут вео изузетне части, чаробњаштва и магије. Само још у религијама постоји појам »светог«, књиге која се отвара; али, пошто данас ниједна доиста моћна религија не преувеличава значај пропагирања Библије као лаичке лектире, у стварности нема више ниједне свете књиге. Изузетак су побожни Јевреји и припадници неких протестантских секти. Ту и тамо постоји пропис да се приликом службене заклетве полаже рука на Библију али је овај гест полумртви остатак некада пламтећих снага и за просечне људе не садржи више, као ни сама формула заклетве, стару магичну моћ. Књиге су престале да буду тајне; доступне су свакоме. Са демократско-либералног становишта то је напредак али, са другог, обезвређивање и вулгаризовање духа. Не желимо да допустимо да се руши пријатни осећај постигнутог напретка. Желимо да се радујемо што читање и писање нису више привилегија једне заједнице или касте, што је од проналаска штампе књига заједничка, што је постала раширени употребни предмет, што велики тиражи омогућују јефтину цену књиге и што сваки народ своје најбоље књиге (такозване класике) може да учини приступачним и за најсиромашније. Не желимо да се сувише жалостимо због тога што је појам »књиге « изгубио готово сву своју негдашњу узвишеност и што изгледа да у последње време, због биоскопа и радија, књига чак и у очима масе још више губи на вредности и васпитној моћи. Али, нипошто не би требало да се плашимо будућег истреб-љења књиге; напротив, што се одређене потребе за забавом и народне потребе за учењем могу више задовољавати кроз нове проналаске, утолико књига више добија на достојанству и ауторитету. Јер, убрзо ће се и најдетињастијем пијанству напретка наметнути сазнање да рукопис и књиге имају функције које су вечне. Показаће се да формулисање путем речи и предавање ових формулација путем списа није само важно помоћно средство већ уопште једино средство чијом снагом човечанство задржава историју и трајну свест о самом себи.

Разбистравање

Leave a Reply

Your email address will not be published.