ВИКТОР ФРАНКЛ: ПОТРАГА ЗА СМИСЛОМ

Логотерапија (лечење смислом) је психотерапијски правац који је основао Виктор Франкл. По његовом учењу, воља за смислом нас суштински одређује; човек је биће смисла, а не биће нагона, нити биће моћи. Своју теорију је засновао на искуству нацистичких концентрационих логора, у којима је био заточен, у којима су му страдали жена, отац, мајка и брат.

О страхотама и ужасима које је преживео за време Другог светског рата, Франкл сведочи у својој књизи „Зашто се нисте убили“ (Човекова потрага за смислом). Ово дело је написао за свега девет дана, пре свега са жељом да кроз своја искуства покаже да живот има смисла и да се тај смисао задржава чак и у најгорим и најтежим околностима по човека.

*Животни смисао се разликује од човека до човека, из дана у дан, из сата у сат. Зато и није тако важан општи смисао живота, колико специфичан смисао живота у датом тренутку. Поставити тако уопштено питање било би као да питамо шаховског мајстора који је шаховски потез најбољи на свету. Једноставно, нема најбољег, или чак доброг, потеза који не би зависио од ситуације у игри и од особина противника.

*Не циљајте ка успеху. Што више циљате и од њега правите мету, више ћете га машити. Јер успех, као и срећа, се не могу пронаћи, они морају настати, а они настају само као последица личне посвећености разлогу већем од самог човека или као нуспродукт нечије потпуне предаје другој особи. Срећа мора да се деси, а исто важи и за успех, морате да дозволите да вам се десе тако што нећете мислити о њима.

*Није важно шта ми очекујемо од живота, већ је напротив важно шта живот очекује од нас! Филозофским речником би се могло рећи да се овде ради о својеврсном коперниканском обрту: наиме, више не питамо за смисао живота, већ себе доживљавамо као да смо питани, да смо они којима живот сваког дана и сваког часа поставља питања на која треба да одговоримо, и то не мозгањем, реториком, већ својим делима и правим понашањем.

Живети, на крају крајева значи: бити одговоран за давање правих одговора на животна питања, за испуњавање задатака које живот поставља пред сваког појединца, за испуњавање захтева сваког тренутка.

Разбистравање

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *