Радинко Тешић: Нова година-новост вечног и непролазног

У природи човековој је да се радује празницима и да учествује у слављењу празника, јер жели да му живот буде свечан и радостан.

Многи верујући људи сматрају да православни хришћани не треба да славе грађанску Нову годину, јер се она по старом календару слави тек 14. јануара. Некада се у Србији Нова година славила кад и црквена, тј. 1. септембра. Отуда се почетак школске године поклапа са почетком црквене Нове године. Међутим, од пре више од једног века, као и свуда у Европи, грађанска Нова година слави се 1. јануара.

Неке друге религије имају свој датум почетка Нове године, тако да је сам датум празновања сасвим услован, јер свако од нас може да изабере било који дан или догађај из живота за почетак своје нове године.

На дан грађанске Нове године Православна црква слави успомену на Свете мученике Бонифација и Аглаиду. Ови светитељи се моле за избављење од алкохолизма и блуда, јер су и сами трпели од ових порока. Чудна коинциденција са разузданим прославама овог празника?! Само, Господ је њима открио шта је највеће благо у животу и највећа радост за човека, те су они умели да дају себе и цео живот свој за Христа, за живот вечни.

Нека и нама Бог подари у Новој години да будемо достојни грађани Његове отаџбине и на земљи и на небу. Каква год искушења да нас чекају у наредној години, Господ, ако смо Му верни, припрема нам небеску утеху и радост у Његовом Рођењу и Васкрсењу, позивајући нас да будемо учесници Његове вечне радости.

Дај Боже да новогодишњи поздрав – срећна Нова, означава новост оног вечног, непролазног живота који нам Бог даје у времену и открива у свој пуноћи у вечности.

Срећна Нова година увек нове среће и радости!

За портал Патмос: Радинко Тешић

Leave a Reply

Your email address will not be published.