Прелази ли сјеверномакедонски раскол у „горућу” фазу?

Монаси Бигорског манастира, који је у саставу расколничке „Македонске православне цркве“ (МПЦ) у Сјеверној Македонији, посјетили су Атину ради учешћа на међународном фестивалу православне музике. Делегацију је предводио игуман манастира – “епископ” Партеније, истакнута личност сјеверномакедонског раскола.

Бигорски монаси су у недјељу, како преноси портал OrthoCristian.com, појали и причестили се на литургији у Атини коју је служио Епископ орејски Филотеј, викар архиепископа атинског и све Грчке Јеронима. Како се наводи на сајту расколника, учешће бигорских монаха на фестивалу и богослужењу „дочекано је са радошћу и топлином“, док су били „врло добро примљени од стране православне браће у Атини, укључујући високе црквене и државне представнике“. Осим тога, бигорски монаси су наводно учествовали на још једној литургији, којој је присуствовао архијереј Јерусалимске патријаршије.

Како преноси OrthoCristian.com, делегација МПЦ је такође отпутовала у Истанбул на разговоре са патријархом Вартоломејем. Према том извору, поглавар Цариградске патријаршије позитивно је реаговао на идеју сјеверномакедонске „аутокефалности“, међутим, под условом да се изостави ријеч „македонски“ у самоименовању расколничке „цркве“.

Подсјетимо, на територији Сјеверне Македоније дјелује канонска Охридска архиепископија Српске православне цркве (СПЦ), чији је поглавар архиепископ Јован (Вранишковски). Државне власти дуги низ година прогоне православне хришћане, а на све начине промовишу расколнике.

Догађаји у Атини показују да је Цариградска патријаршија, односно њени политички покровитељи, увјерена у „неспособност за договор“ СПЦ на челу са патријархом Порфиријем, па је ријешила да прекине “паузу” по питању решавања сјеверномакедонског раскола и да предузме одлучну акцију. Штавише, Цариград дјелује преко својих грчких саучесника, за сада чувајући свој образ.

До сада није било званичних коментара Српске православне цркве поводом догађаја који су се одиграли у Атини.

ETOС

Leave a Reply

Your email address will not be published.