Дејан Лукић: Евхаристија и покајање

Покајање не може бити део Евхаристије, пре свега зато што је Евхаристија икона Царства Божијег, а Царство Божије је царство вечне радости, а не туге. Веома важно је нагласити да у Царству Божијем неће бити места за непокајане, нити ће у било ком сегменту бити простора за зло, самим тим ће у Царству Небеском покајање бити сувишно.

Стога, Евхаристија не може и не сме као икона Царства Божијег, за верне бити ништа друго до непролазна радост Васкрсења, превасходно због јединства са васкрслим Христом и светитељима у непролазном Царству Божијем.

Покајање предходи Светој Литургији, јер покајањем се сваки хришћанин кога је греховни живот удаљио од живота у Христу измирује са Црквом и присаједињује заједници верних. У складу са тим покајници након исповести слушају речи молитве које гласе: „измири га, и сједини са својом светом Црквом у Христу Исусу Господу нашем.”

Треба имати на уму да ова света Тајна (покајање), није обавезан предуслов за учешће у Евхаристији, поготову за оне који живе активним литургијским животом, причешћујући се Телом и Крвљу Христовом, насупрот оних који одлазе на Литургију у својству посматрача.

Дејан Лукић, мастер теолог

Leave a Reply

Your email address will not be published.