Дигитална музејска поставка о животу и раду српског научника Јована Цвијића

На веб страни http://jovancvijic.rs можете погледати Дигиталну музејску поставку о животу и раду српског научника Јована Цвијића. Истраживање о научниковом животу вршила сам око десет година као географ у Установи у којој сам запослена, у Центру за културу “Вук Караџић” Лозница. Као извор за писање текста коришћене су научникове белешке и документа која се налазе у Архиву Српске академије наука и уметности, где се налази научникова заоставштина.

За илустративни материјал коришћене су репродукције докумената и фотографија из Архива Српске академије наука и уметности, Меморијалног музеја Јована Цвијића који се налази у саставу Музеја града Београда, Географског института “Јован Цвијић” САНУ, Географског факултета Универзитета у Београду, Библиотеке града Београда и Међуопштинског архива Шабац.

Поглавље о животу и раду Јована Цвијића састоји се из 47 делова који обрађују посебне сегменте из научниковог живота. Рецензију Дигиталне поставке написала је др Ана Милановић Пешић, научни сарадник Географског института “Јован Цвијић” САНУ. Израда ове Дигиталне музејске поставке подржана је од стране Министарства културе и информисања на конкурсу Дигитализације културног наслеђа. Захваљујем се свима који су ми помогли приликом израде музејске поставке. Молим вас да погледате ову музејску поставку посвећену значајном српском научнику, рођеном у Лозници.

Најлепше се захваљујем.

Биљана Радичевић, географ.

Центар за културу Вук Караџић, Лозница

Leave a Reply

Your email address will not be published.