Филм о страдању Срба у норвешким логорима

Норвешка екипа коју предводе режисер Кјетил Палмквист, продуцент Бранко Димески и историчар Кнут Фловик Тхоресен започела је снимање филма који говори о страдању Срба логораша у Норвешкој за вријеме Другог свјетског рата. Најсјевернији од пет логора налазио се у Карашјоку гђе је снимање и почело. Филм под називом „Логор смрти у Карашјоку“, осим Норвешке, снимат ће се и у Србији.

Од љета 1942. године послато је 4060 људи с простора бивше Југославије у Норвешку. Њих 2398 је изгубило живот од глади, сурове зиме и злостављања.

Историчар Кнут Фловик Тхоресен аутор је запажене књиге „У Норвешку у смрт“ која говори о овој теми. Он истиче да ће филм помоћи да се објективно истакне ова прича, а истовремено ће бити знак сјећања на све Србе који су у Норвешку дошли као заробљеници током рата.

Аутори филма желе да покажу ко су били ти српски заробљеници, да испричају о условима у логору, о стражарима, ко су били и зашто су постали тако брутални те да сачувају од заборава и Норвежане, међу којима су Лапонци-Сами, који су свједочили страдањима српских заробљеника те су покушавали да им помогну колико су могли.

Логори су били под управом њемачког СС-а. Нил Скоглунд, један од актера филма, испричао је о догађају који је видио својим очима, када је убијено педесетак Срба јер нису успјели да разбију лед у језеру.

Филм се снима поводом 80 година од доласка првих српских логораша на тло Норвешке.

Погледајте трејлер филма.

Војислав Мистовић/ p-portal.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *