Александар Солжењицин: О ограничавању зла

„Постепено ми се откривало да линија која раздваја добро и зло не пролази кроз државе, не између класа, ни између политичких партија – већ кроз свако људско срце. Ова линија се помера. Унутар нас осцилира са годинама. Па чак и унутар срца преплављених злом, задржава се једно мало брдо добра. Чак и у најбољем срцу, остаје. . . мали непокорени кутак зла. . . Немогуће је протерати зло из света у целости, али је могуће ограничити га унутар сваке особе.”

„Идеологија – то је оно што злу даје дуго тражено оправдање и зликовцу даје неопходну упорност и одлучност. То је социјална теорија која помаже да његова дела изгледају добро, уместо лоше у сопственим и туђим очима, тако да он неће чути приговоре и псовке, већ ће добити похвале и почасти … Захваљујући идеологији, 20. век био је осуђен на злостављање на скали израчунатој у милионима. Ово се не може порећи, нити се може прећи преко тога нити потиснути.“

“Морамо јавно осудити саму идеју да неки људи имају право да угњетавају друге. Ћутећи о злу, сахрањујући га толико дубоко унутар себе да се не појави знак на површини, ми га усађујемо и оно ће се у будућности повећати хиљаду пута.”

Разбистравање

Leave a Reply

Your email address will not be published.