Фанар објављује почетак дијалога с јудаизмом и исламом

Фанар жели да храм, обновљен након терористичког напада у Њујорку, означи као “светионик наде и симбол међуверског заједништва и суживота”.

Цариградски патријарх Вартоломеј изјавио је да је Цариградска патријаршија започела званични дијалог с јудаизмом и исламом на вечери са представницима разних верских покрета, одржаној 1. новембра 2021. године у Њујорку (САД).

У говору, чији је текст објавио извор ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ, поглавар Фанара истакао је важност међуверског дијалога у савременом свету, назвавши Њујорк “сликом целе планете”, градом разноликих култура и религија што му пружа обиље могућности “уједињења како би се кроз дијалог изградио свет”.

Напомињући да је Васељенска патријаршија, верна својој мисији, увек била пионир у проучавању међухришћанског и међуверског дијалога, патријарх Вартоломеј изјавио је да је “Цариградска патријаршија, истовремено са својим водећим учешћем у екуменском покрету, такође започела и званични дијалог са другим верским традицијама, посебно са две монотеистичке религије, јудаизмом и исламом”.

Он је такође додао да Фанар покушава да “у складу са својим верским традицијама, унапреди односе који поштују веровања других, у духу мира и солидарности”, и жели да истакне грчку православну цркву Светог Николе у Њујорку обновљену након терористичких напада 11. септембра, као “светионик наде и симбол међухришћанског и међуверског заједништва и суживота”.

Како преноси Удружење православних новинара, на ручку верских “вођа” у Њујорку, кардинал Римокатоличке цркве назвао је поглавара Фанара “иконом”.

Извор: spzh.news

За портал Патмос превела: Ана Унчанин

Leave a Reply

Your email address will not be published.