МИЛОРАД ПАВИЋ

„У Мадриду сам рекао да писац који се не може погрешно протумачити није добар писац. Морате бити спремни на то да сваки читалац у вашој књизи нађе нешто друго. Ја сам се чак трудио да помогнем читаоцу, јер верујем да сваки човек може да нађе свој начин читања и извуче из ваше књиге оно што му је најпотребније. Наравно, цела та прича је стара колико и литература. Ако књига вреди, онда свако нађе нешто ви нисте могли предвидети и није ни потребно да предвидите. Ви само треба да омогућите разне нивое читања свог дела. Иначе, писац који је паметнији од своје књиге није добар писац.“ (Милорад Павић)

„Кратко речено, Павић је истовремено и критички испитивач минулих времена и стваралац нових светова. И што је још важније, те две личности једна другој не сметају, чак се узајамно потпомажу, иако је реч о сасвим различитим делатностима.“ (Сава Бабић)

На данашњи дан 1929. године у Београду је рођен књижевник, историчар српске књижевности 17-19. века, универзитетски професор и преводилац. Студије југословенских књижевности на Филозофском факултету и студије виолине на Музичкој академији у Београду уписао је 1949. Докторирао је са тезом „Војислав Илић и европско песништво“. Бавио се планинарењем и био члан алпинистичке репрезентације Србије. После дипломирања радио је у књижевној редакцији Радио Београда, а потом у Издавачком предузећу „Просвета“. Био је професор и декан Филозофског факултета у Новом Саду. За роман „Хазарски речник“ 1984. добио је Нинову награду. Овај роман је преведен на многе светске језике, а од стране критичара „Њујорк тајмса“ проглашен је за једну од седам најбољих књига објављених у САД 1988. године, те године био је и први на листи бестселера у Француској, трећи у Великој Британији… „Хазарски речник“ и након пишчеве смрти живи свој живот, у Кини је 2014. проглашен књигом године, а реиздање романа у Француској је 2016. добило награду „Ноћ књиге“. Милорад Павић је добитник и многих других награда, 1988. је добио Награду „Меша Селимовић“, Октобарску награду града Београда 1992, Просветину награду 1994, Вукову награду 1996, Андрићеву награду 2001… За редовног члана САНУ изабран је 1991. године.

ФБ Библиотека Матице српске

Leave a Reply

Your email address will not be published.