Упокојио се Драгослав Ловрић, архитекта и задужбинар

Драгослав Ловрић (1931-2021), познати београдски архитекта, родом из Лознице, преминуо је 3. октобра на ВМА у Београду. Тужну вест саопштили су из Гимназије „Вук Караџић“, где је Ловрић пре више година основао Задужбину „Љиљана и Драгослав Ловрић“, која награђује најбоље ученике ове школе.

Драгослав Ловрић је рођен 12. јануара 1931. године у Лозници где је завршио основну и средњу школу, а онда и матурирао у првој генерацији матураната школе 1949. године. Уписао је студије на Архитектонском факултету у Београду и дипломирао као први у генерацији 1954. По одслужењу војног рока запослио се у Архитектонском бироу архитекте Јованке Јефтановић и Михаила Митровића. Са супругом Љиљаном 1965. године одлази у Париз са жељом да упозна француску културу и прошири своје видике у струци и образовању, а три године у Француској користио је да упозна не само архитектуру те државе и западне Европе него и људе и појмове који су за младе у оно време били недостижни држећи се Доситејеве изреке – „Идућ’ учи, кроз векове гледај“. По повратку из Француске радио је у пројектним бироима „Основа“ и „Комград“, где је пројектовао и изводио бројне стамбене, културне и индустријске објекте. После операције кичме и дуге рехабилитације отишао је у пензију 1992. године настављајући да путује са супругом, почев од Кине и Сингапура до Египта, Израела и Грчке, као и западних земаља.

Оснивајући Задужбину „Љиљана и Драгослав Ловрић“ желео је да помогне надареним ђацима лозничке гимназије, како би и сами проширили своје видике, али и како би се увек сећали одакле су потекли. И прошлог лета, седморо гимназијалаца који су током школске године освојили једно од прва три места на републичким или међународним такмичењима добили су од Задужбине наградно путовање у Врњачку Бању и обилазак свих знаменитости централне Србије.

Управни одбор Задужбине, потврдио је да ће кремација Драгослава Ловрића бити обављена сутра (13. октобра) на Новом гробљу у Београду.

С.П.

Лозничке новости

Leave a Reply

Your email address will not be published.