НАЈАВА ТРИБИНЕ: ЖИВА СЛАВЈАНОСЕРБИЈА

Удружење Славјаносербија и Руски дом позивају вас на трибину ЖИВА СЛАВЈАНОСЕРБИЈА, посвећену теми досељавања Срба у Русију у 18. веку и српско-руским културним везама. У оквиру трибине биће представљен тематски број алманаха „Територија речи” посвећен Славјаносербији и зборника „Историјске везе Русије и Србије”, у којима су објављени текстови аутора из Србије, Русије и Славјаносербије.

Учествују:

Олга Милуновић, Удружење Славјаносербија (Београд)

Драгослав Бокан, редитељ и председник Института за националну стратегију (Нови Сад)

доц. др Валентина Чизмар, члан редакције алманаха Славјаносербија, философ и писац, Удружење српско-руског пријатељства „Род” (Нови Сад, Врбас)

доц. др Владимир Коларић, Удружење Славјаносербија, теоретичар уметности и писац (Београд)

др Георгиj Енгелхарт, научни сарадник Института за славистику Руске академије наука, “, видео обраћање из Москве

Александар Сегида, руководилац пројекта „Територија речи”, видео обраћање из Русије

Културне и историјске везе између српског и руског народа су снажне и многоструке, а једна од посебно значајних тачака које спајају ова два народа и земље је досељавање Срба у 18. веку на територију Русије, где су, склањајући се од јарма турског и аустријског ропства, тражили и нашли слободу.Насељени Срби су значајно допринели одбрани Русије, учвршћивању културних веза два народа и развоју овог касније веома развијеног подручја које обухвата историјска Славјаносербија.

Указујући на важност овог догађаја, описаног у „Другој књизи Сеоба” Милоша Црњанског, одлучили смо се да о овој теми, историјског настанка Славјаносербије и њених импликација за српско-руске односе све до данас, проговоримо представљајући два зборника, са текстовима аутора из Русије, Србије и Славјаносербије. Први је посебан број књижевно уметничког алманаха „Територија речи“ (Территория слова), објављеног у сарадњи са Савезом писаца Русије, а друго „Историјске везе Русије и Србије” (Исторические связи России и Сербии), зборника радова са истоимене научне конференције одржане у Луганску, у издању Института за политичке студије из Београда и удружења Славјаносербија.

Leave a Reply

Your email address will not be published.