Верска настава у Европском дану језика

Тим наставника којим је координисала Сања Симић де Граф успешно је реализовао у Лозници заједнички пројекат ученика средњих и основних школа у сусрет Европском дану језика, који се обележава 26. септембра.

Циљ пројекта је био да се докаже да све оно што чини наш духовни и национални идентитет, светосавље, ћирилица и традиција јесу европске вредности, а истовремено да се радујемо сваком човеку и прихватимо све оне вредности других народа које могу да нас оплемене и учине бољим људима, онако како нас је Господ научио да љубимо једни друге.

Вероучитељи Бранко Митрић и Саша Мијатовић су заједно са својим ученицима из Средње техничке и Средње економске школе урадили паное Молитве Господње на разним европским језицима користећи калиграфску технику – Слово љубве, затим Пролог Јовановог јеванђеља упоредо старогрчки и српски и иконописали Свету браћу Ћирила и Методија, заједно са професорком ликовног Антонином Пантелић.

Интегративну наставу енглеског језика и верске наставе кроз угледни час у петом разреду одржали су вероучитељ Стефан Богдановић и професорка енглеског Сања Симић де Граф. Тема су били празници и упоредна иконографија кроз интерактивну презензентацију, где су деца имала прилику да науче како се ти празници кажу и на енглеском језику.

Занимљив вид интегративне наставе више предмета осмислила је Сања Симић де Граф, на тему Соломонових изрека преузетих из Прича Соломонових из Светог писма, које су повезале верску наставу, физичко, српски, енглески и италијански језик. Наиме, направили су интерактивну презентацију са три нивоа знања – основни, да потезима топа деца повезују речи из Соломонове изреке док не добију дату изреку, средњи, то исто, али потезима краљице и напредни потезима скакача. Задаци су за ученике урађени и на папиру и у дигиталној форми.

За млађе узрасте, уместо изрека коришћена су слова од којих су деца састављали имена или топониме, а објашњења су била из Библијске енциклопедије протођакона Радомира Ракића. Професорке српског Жељка Марковић и италијанског Мирјана Марковић урадиле су са ученицима паное на тему изрека.

Тематским даном Слава, повезали су часове верске наставе и енглеског језика кроз празник Рождества Пресвете Богородице, најпре кроз наставу о овом празнику на енглеском језику, обогаћујући вокабулар и утврђујући граматику енглеског језика на часу енглеског језика Сање Симић де Граф са ученицима шестог разреда.

Професорка посластичарства Дејана Лазаревић  и професорка немачког Оливера Чикарић имале су интегративан час на коме су деца правила колаче карактеристичне за одређене европске државе, а истовремено учила основни вокабулар, а потом су продукт наставе – колаче однели на славу МЗ Зајача у цркву Светог Георгија, чији је старешина свештеник Милан Андрић. Тамо су богат културно-уметнички програм организовали ученици ИО Зајача са својом учитељицом Миланком Васиљевић.

Кроз овај заједнички пројекат, интегративну пројектну наставу, посвећену обележавању Европског дана језика, сви заједно су показали поводом Европског дана језика оно најлепше што имамо – свету веру, традицију и то да је наш печат светосавља – печат љубави према свим људима, печат добротољубља и истинољубља и свих оних вредности које треба да поносно промовишемо Европи и свету, али да и прихватамо Европу и свет са свим оним добрим особинама испуњујући заповест Господњу да љубимо једни друге јер су сви људи браћа, саопштила је Сања Симић де Граф за Радио “Слово љубве”.

Извор: Радио “Слово љубве”

Leave a Reply

Your email address will not be published.