Дејан Дамњановић: ПАР РЕЧИ О ЛИБЕРАЛИЗМУ

Много је нивоа за анализу политичког појма либерализма. Стога ћемо се овде ограничити на врло кратку дефиницију појма и на његов ефекат по Србију у наше време.

Најбитније је разумети да је либерализам производ Запада и да са српским идентитетом он нема никакве везе. То је, мимо српског историјског континуитета, увезена идеологија која за један од основних циљева има уништење суверености Србије и насилно поништење историјског идентитета Срба. Једном речју – либерализам је крајње деструктиван образац и систем мишљења.

Пар речи у вези са дефиницијом појма либерализам…

Либерализам је идеологија која сматра заштиту личних слобода основном сврхом постојања државе. Либерали по правилу стоје на страни права на одступање од установљених норми и ауторитета по политичким или религиозним питањима, и у том смислу напротив конзервативизма и традиционализма.. Пошто је право појединаца да сами обликују своје друштво основна теза либерализма, либерали су такође готово увек супротстављени  колективистичким или органским идеологијама.

Реч „либерал“ потиче од латинске речи liber („слободан“) и либерали свих школа себе виде као заштитнике слободе, посебно слободе од традиционалних ограничења. Почеци либерализма, у ери просветитељства, поставили су ову филозофију у јасној супротности феудализму тј традицијском друштву.

Врло је битно имати на уму да је либерализам супротан Традицији (намерно са великим Т). Традиционализам се залаже за друштво које је засновано на одређеном вишем начелу – на вери, на историјски дефинисаним парадигмама и на органском друштву. Супротно томе, либерализам настоји, под маском борбе за апстрактан појам слободе, да уништи постојеће друштвено начело и успостави хаос. Овај хаос и разбијање органског друштва стоји у функцији остварења хегемоније капитала и друштвеног слоја који стоји иза њега.

У пракси, сваки либерализам пружа дириговану и вештачку слободу као замену за одузимање или ограничење суштинске слободе. Па тако у ово време – про-западно оријентисани либерали непрестано говоре о суштински сасвим бесмисленим сексуалним слободама, о правима за содомите, о хомосексуалним браковима, о легализацији опијата, истовремено игноришући заиста битне теме као што су хронично сиромаштво које је у порасту услед развоја неолибералне капиталистичке експлоатације, потпуно занемаривање основних људских права Срба на Косову и Метохији, уништење низа земаља на Блиском истоку од стране Западних либералних држава и много других. У савременом либерализму појам слободе је постао лаж и апсурд. Слободе у либералним системима Запада су дириговане слободе. Ради се о вештачкој слободи која је заснована на тактичкој опцији „хлеба и игара“ (i.e. – корупцији појединца). Но реална функција ове назови слободе је апсолутна хегемонија идеје профита и капитала. Која људскок бићу одузима основну слободу и основно људско право које се односи на просту егзистенцију и достојанствен живот.

Друга мрачна намена либерализма је употреба принципа демократичности за подривање принципа суверености. Демократичност се као тековина либерализма користи као хибридно оружје у специјалном рату који Запад води против целог света. Идеја је извоз контролисаног хаоса помоћу „људских права“, „обојених револуција“ и других прозападних образаца мишљења како би се уништила сувереност држава које Запад настоји да покори.

Резултат овог освајачког похода Запада са мачем либерализма у руци је смрт, уништење и хаос где год овај „милосрдни анђео“стигне…   Уз помоћ медијске и невладине артиљерије или уз помоћ напалма и томахавка…  Идеја је иста…

Уколико нам је циљ опстанак, окретање ка сопственој традицији и идентитету у савременом контексту није више једна од опција, то је једина опција.

Пише: Дејан Дамњановић, шеф кабинета ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића

kraljevina.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.