ОБНАВЉА СЕ СВЕТИЊА НЕЗАБОРАВА И ПРАШТАЊА

ПОСЛЕ готово четири деценије почела је обнова манастирског комплекса Јасеновац. Реконструкцију цркве посвећене Рођењу Светог Јована Претече, много оштећене током грађанског рата деведесетих, финансира држава Србија.

ОБНАВЉА СЕ СВЕТИЊА НЕЗАБОРАВА И ПРАШТАЊА: Почели радови у манастиру Јасеновац, недалеко од стратишта

У комплексу манастира су и многобројни други објекти, међу њима и зграда некадашње српске школе, која се ту налазила од краја 19. века, а у чију обнову се укључила Република Српска.

– Велики посао нам тек предстоји – каже за “Новости” владика пакрачко-славонски Јован, чијој епархији припада и Јасеновац. – Црква није порушена, али није ни обнављана. Да би поново засијала старим сјајем, неопходно је да се замени кров, обнови фасада, уради дренажа… Тешко је у овом тренутку проценити колико ће да кошта обнова. Оштећења су велика, годинама се ништа није радило.

Ако све буде текло по плану, реконструкција ће бити готова до празника Светих новомученика јасеновачких, 13. септембра следеће године, када је планирано освештање обновљене светиње.

– Ово је једно од најсимболичнијих и најважнијих места за српски народ – говори нам отац Јован. – Црква је саграђена 1984. године на темељима старог храма који је био прва жртва логора у Јасеновцу за време Другог светског рата.

На месту где се данас налази Црква Светог Јована Претече православни Срби су још 1775. саградили монументалан храм, који је разорен на почетку Другог светског рата.

– Први заточеници Јасеновца добили су наређење да сруше ту цркву – каже владика. – Тек почетком седамдесетих година добијена је дозвола за обнову овог храма. Нова црква је, нажалост, била много мања него стара.

Богомоља, освештана 2. септембра 1984. године, постала је, ипак, место препорода српског народа из Крајине – од Кордуна, Лике, Баније.

– Обновљени храм освештао је патријарх Герман – каже владика Јован. – Тада је изрекао оне дивне и страшне речи: “Праштати морамо, заборављати не смемо.” У том смислу ово место има симболички значај.

Током грађанског рата деведесетих Црква Светог Јована Претече је оштећена. Први пут 1991, а потом је у мају 1995. године, током операције “Бљесак”, оскрнављена и опустошена.

– Храм је оштећен у последњем рату и има огромне ране од граната, али није срушен – прича владика. – Какви год да су били они што су је гађали, ипак нису имали довољно храбрости, безобразлука и мржње да је униште. Узимајући у обзир велики значај и светињу коју за српски народ представља Јасеновац, епископ Сава је, 2000. године, комплекс парохијске Цркве Рођења Светог Јована Крститеља прогласио манастиром.

Манастир је нарочито оживео када су пре пет година дошле три монахиње из манастира Бешка на Скадарском језеру…

– Желимо да једног дана овде буде меморијални центар у спомен свих мученика јасеновачких – каже владика Јован.

Све што се последњих година ради у манастиру Јасеновац као да је остварење завештања владике Николаја. Сазнавши за монструозна страдања народа у јасеновачком паклу, владика Николај је написао: “Желео бих да се у Јасеновцу, или било где у Србији, подигне Храм праштања, у спомен свих на правди Бога побијених жртава, и спомен опроштаја крвницима за злочине које починише.”

– У Београду нема ниједне табле на којој пише “Јасеновац” – приметио је владика Јован. – Често се питам шта би се догодило када би у посету Србији дошао, на пример, председник Бурундија који је чуо за страдање у Јасеновцу и донео венац од цвећа. Где би га положио? Нигде, јер нема где. Толико се мари за јасеновачке жртве и зато је важно да на самом стратишту имамо достојан храм.

ПАТРИЈАРХ 13. СЕПТЕМБРА У ЈАСЕНОВЦУ

ЕПАРХИЈА пакрачко-славонска саопштила је јуче да ће патријарх Порфирије, служити Свету архијерејску литургију у Цркви рођења Светог Јована Претече у Јасеновцу, 13. септембра. Тог датума Српска православна црква обавља помен на Свете новомученике јасеновачке. Његовој светости ће, како је најављено, саслуживати архијереји СПЦ и других сестринских православних цркава. Свети архијерејски сабор СПЦ је 16. априла 2010., званично канонизовао Свете новомученике јасеновачке, а за датум обележавања успомене на њихово страдање одредио је 31. август по јулијанском, односно 13. септембар по грегоријанском календару.

“ЧУДНИ” ПРОЈЕКТИ МОСТА ПРЕКО САВЕ

ЦРКВА у Јасеновцу је рађена по пројекту архитекте Драгомира Тадића. У то време, међутим, сачињен је и пројекат за мост преко реке Саве који је “случајно” требало да пређе баш преко парохијског дома, а стуб моста је требало да буде баш на простору бивше цркве. Упорношћу епископа Емилијана ова одлука је измењена и храм је почео да се гради на Ивањдан 1973. године. Тадашње власти, међутим, успевају да отерају мајсторе са градилишта и тек 1982. године доласком митрополита загребачког Јована (Павловића) радови бивају настављени.

Д. Матовић

Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published.