Писмо Солжењицина из 2008. године Србима на Косово и Метохији

Најпознатији руски живи писац, добитник Нобелове награде за књижевност Александар Исајевич Солжењицин обратио се преко „Новости” писмом Србима на Косову и Метохији у којем их позива да остану на својим огњиштима. Иако је слабог здравља, 90-годишњи великан руске и светске књижевности пажљиво прати и дубоко преживљава српску трагедију и суосећа с блиским српским народом. Зато се одазвао на позив нашег листа да се јавно обрати нашем народу, посебно оном делу који преживљава најтеже тренутке.

Супруга угледног писца Наталија Дмитријевна Солжењицина, која нам је предала писмо, рекла је да њихова цела породица тешко доживљава неправду која је учињена српском намученом народу.

Наши бол и забринутост су природни јер смо ми Руси и Срби један народ – рекла нам је Наталија Дмитријевна Солжењицина. Она додаје је у овом тешком тренутку за Србе најважније да не напусте колевку своје културе и духовности.

Александар Исајевич Солжењицин се никада није устручавао ни сустезао да Западу поручи да су били окрутни и да су неправедно кажњавали Србе. После бомбардовања Југославије, као и сада, Солжењицин се оглашавао.

Прошле године, Солжењицин је поручио Западу да је „бомбардовање Србије отрезнило Русе”. Он је рекао да, кад се вратио у Русију 1994, у земљи је затекао скоро обожавање западног света и државног уређења. То обожавање се није темељило на знању, већ на одвратности према бољшевичком режиму и његовој антизападној пропаганди.
– Ситуацију је изменило жестоко НАТО бомбардовање Србије, оно је направило црну незаборавну црту у свим слојевима друштва – говорио је Солжењицин.
Као и Солжењицин, велика већина Руса се на примеру Срба уверила да Запад има двојне стандарде које примењује онако како њему одговара. У приче о западној правичности и демократичности сада у Русији верују само они најнаивнији.

АЛЕКСАНДАР СОЛЖЕЊИЦИН ПИШЕ:

“Србима који остају да живе на неправедно отцепљеној историјској земљи, покрајини Косово,
У недавним тешким годинама ви сте већ претрпели разарање и уништавање православних храмова, паљење српских школа и директно насиље и убијање.
Нека вам Господ сачува храброст да останете и убудуће близу гробова својих ближњих.”

СПЦ.РС

Leave a Reply

Your email address will not be published.