ГОЛИЈАТОВ ГРАД ЈЕ МНОГО ВИШЕ ОД МИТА

Прича о Давиду и Голијату је свакако једна од најпознатијих. Она је инспирација малим и потлаченим у борби против великих и моћних, баш попут многих других бајки… Она је бајка, зар не или…? Прошло је готово тачно две године од значајног открића у области библијске археологије. Масивни остаци библијског Гата откривени у летњим ископавањима 2019.год., али томе код нас није поклоњена одговарајућа пажња. Покушаћемо да то исправимо….

До овог лета 2019. год., деценије ископавања древног филистејског града Гата нису успеле да открију структурне остатке из времена чувене победе младог Давида против Голијата. Сада су, као случајно, ископавања открила до тада непознати слој у библијском Гату (Тел ес-Сафи). Почетни резултати показују да је овај старији град бољи и, рецимо, гигантскији од било чега што је до сада откривено.  „Копам овде већ 23 године и ово место још увек успева да ме изненади“, рекао је водећи истраживач проф. Арен Маеир (Aren Maeir) са Универзитета Бар-Илан (Bar-Ilan University) за Haaretz 24. јула. „Све време имали смо овај старији, гигантски град на само метар испод града који смо ископавали.“

Као и код већине древних градова у израелској земљи, Телл ес-Сафи се састоји од бројних насеља изграђених једно на другом током векова.

Ранија ископавања на истој локацији открила су овај библијски град, али из познијег доба. Тај познији слој нам открива град саграђен у 10. в. тј. у току владавине Давидовог унука Ровоама, средином Гвозденог доба (ГД) IIA, како би то рекли археолози. Живот овог града настављен је и током наредних сто година, док није уследило уништење, највероватније од стране арамејског цара Хазаела (2Цар 12:17).

Град из ранијег времена ГД I, што је време цара Саула и младог Давида, остао је неухватљив. Где је био град у који је путовао ковчег завета након што су га заплениле филистејске војске за време свештеника Илија (1Сам 5)? Где је био град који је филистејски витез-заточник Голијат назвао домом пре него што је поражен од руке јудејског пастира (1Сам 17)? Где је био град у који је Давид ушао док је бежао од цара Саула? Где су биле градске капије у којима се Давид претварао да је луд како би побегао од Филистеја (1Сам 21)? Где је био град у који се Давид вратио неколико година касније са 600 својих побуњеника, овог пута као пријатељ филистејског цара Ахиса (1Сам 27)? Где је био тај библијски град?

Све време је био у Тел ес-Сафи. Истраживачи су једноставно морали мало дубље да копају. На основу претходних ископавања у Тел ес-Сафи, откриће великог града из Давидовог времена било је потпуно неочекивано. „До сада смо мислили да је град од ГД IIA онај који је уништио Хазаел, био највећи и најважнији период у Гата“, рекао је Маеир за Haaretz. „Ове године смо добили другу причу.“

Та прича је испричана у реалном времену на блогу Гат, који је професор Маеир скоро свакодневно ажурирао. За све који су заинтересовани за библијску археологију, дневни извештај о откривању ранијег града је очаравајући. Ово је ажурирање од 4. јула:

„У подручју К имали смо прилично лепо откриће ‒ масивни зид, изграђен од великог камена. Он се видеодубоко на снимцима сонди на северној страни подручја. Чини се најлогичније да је ово део утврђења. Дубина овог открића је прилично изненађујућа, више од метра испод нивоа ГД IIA. На основу оријентације и крхотина пронађених у његовој близини, вероватно датира из ГД I! Чини да је ГД I у доњем граду Тел ес-Сафи/Гат много обимнији ‒ и импресивнији ‒ него што се раније мислило.

Слично, у подручју Y, откривено је неколико додатних великих зидова, наизглед изграђених на темељима од опеке. Када погледамо свеукупни план који почиње да се појављује, чини се да имамо прилично велику и прилично импресивну зграду ГД I на овом подручју! Још једном, појављују се докази о импресивној природи активности ГД I у најисточнијем делу доњег града. Шта да кажем ‒ ова археолошка локација не престаје да изненађује!“

Недељу дана касније, пред крај ископавања, Маеир је написао:

„Изгледа да је мотив за сезону 2019. у Тел ес-Сафи/Гату: „Див који се буди“ ‒ масивни град Гат из раног ГД почиње да израња на површину!

Верујем да ће ово променити много онога што знамо о јужном Ханану у раном ГД.

На крају ископавања појавила се јасна слика града Гата из ГД I ‒ био је гигантски!“

Неки зидови су дебели и преко четири метра. Неко камење има дужину од три до шест стопа. Користе се јаче опечене блатне опеке него  што су уобичајене сушене на сунцу. Сва грнчарија повезана са грађевинама датира у период ГД I. „У остатку Леванта из овог периода ‒ па чак ни познији град са исте локције није било познате сразмерно колосалне структуре “, Маиер је рекао за Haaretz.

Да би се тачно утврдило када је изграђен овај град  ГД I, мораће се сачекати још једна сезона ископавања. Па ипак, откриће масивног града из доба краља Саула и Давида има потпуно смисла, посебно с обзиром на то колико су Филистеји били доминантни у 11. в. пре Хр. Током владавине краља Саула и владавине Давида, Филистеји су имали предност над Израилом. Библија прецизира да су филистејски гарнизони постојали у израилским градовима попут Витлејема и Гибее (1Сам 10:5; 2Сам 23:14). Филистејци су били толико моћни да су забранили Израилу да чак и оштри своје гвоздено оруђе. Уместо тога, Израилци су за то морали да скупо плате Филистејцима (1Сам 13:19-21). Ипак, негде током владавине цара Давида, Израилци су савладали Филистеје, иако је Филистејцима било дозвољено да остану на територији коју су насељавали (1Дн 18: 1).

Град Гат из овог периода је коначно откривен. Иако ово откриће, само по себи, не доказује да је Библија истинита, оно свакако додаје потврду да Библија пружа тачан приказ догађаја од пре 3.000 година, односно временског периода из времена царева Саула и Давида.

Пре двадесет година било је мало или готово никаквих открића из времена Давида. То је било време када су многи људи сугерисали да одсуство физичких доказа указује да цар Давид никада није ни постојао ‒ што је заправо идеја која је у археолошким круговима позната као „аргумент тишине“. Од тада су, међутим, археолози утврдили његово постојање кроз откривање остатака његове палате у Јерусалиму као и кроз откриће једне од његових тврђава на филистејској граници. Открили су и масиван град у којем је потражио уточиште од цара Саула. Месец дана пре овог открића, највероватније да је откривен и град који су му поклонили Филистејци.

Доћи ће још пуно доказа. Лекција из Гата је да понекад тим доказима треба само 20 сезона пре него што буду откривени.

Извор: watchjerusalem.co.il

Превод са енглеског језика: bkcentar.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.