СРПСКИ ПОП ЗВЕЗДА РУСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ: Младеновачки свештеник Марко Јефтић (35) постао репортер ТВ Спас, канала Руске православне цркве

СВЕШТЕНИКА Марка Јефтића (35) из Младеновца не познају ни многи Младеновчани, али га зато знају милиони Руса. Због њега, његових речи и честих гостовања на телевизији Спас (каналу Руске православне цркве), неки од њих ће крајем јула и доћи у ову шумадијску варош.

СРПСКИ ПОП ЗВЕЗДА РУСКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ: Младеновачки свештеник Марко Јефтић (35) постао репортер ТВ Спас, канала Руске православне цркве

Први контакт са ТВ Спас отац Марко имао је током одмора 2019. када је са супругом Наташом и децом Софијом (8) и Василијем (6) боравио у Русији. Мењајући канале набасао је на емисију “Завет” са сценографијом из новозаветног времена.

Сазнао је да је то телевизија Руске православне цркве са националном фреквенцијом и милионима гледалаца. Одушевљен, по повратку у Србију наставио је да прати њихове емисије уживо преко интернета. А онда је овог пролећа добио невероватан позив. Преко друштвене мреже “Инстаграм” са њим је контактирала продуценткиња ове телевизије Анжелика Кареткина.

– На моје велико изненађење, рекла ми је да ме већ дуже време прати на “Инстаграму” и да су јој занимљиве моје објаве, начин на који комуницирам са верницима. Те моје објаве, које су нека врста цртица, тичу се догађаја из парохије и свакодневног живота свештеника. Све почињу речима “У једној шумадијској вароши”. Мене на “Инстаграму” и “Фејсбуку” прати неколико хиљада људи и повремено ми се обраћају за неке информације. Доста је оних који живе у иностранству – Канади, Америци, а црква им није близу како би свештеника консултовали око поста или неких других проблема – прича, за “Новости”, овај Младеновчанин.

ПРОДУЦЕНТКИЊА је желела да се Марко директно укључи у емисију на Велику суботу и да каже како се код нас прославља Васкрс, какве су епидемиолошке мере, да ли верници долазе на богослужења. Како каже кроз осмех, његови “проблеми” су тада почели, јер је од тада постао редовни гост, “репортер из Србије”.

– Прво гостовање је одлично прошло и на спремљена питања сам одговарао без проблема. А онда су уследила потпитања. На моју констатацију да су Срби познати као народ који може све да истрпи и изреку која се преписује владици Николају Велимировићу, “На крају ће све бити добро, а ако још није добро, онда још није крај” – свих десеторо гостију у исти мах одреаговало је са “маладец” (браво). Није прошло ни два дана, а уследио је нови позив. Желели су да за вести “Православље данас” прокоментаришем то што је српски патријарх Порфирије ручао са бескућницима и обишао децу у Тиршовој. Звали су ме у 12 сати по нашем времену и молили да се на брзину укључим. А ја сам био у мантији и капуту, спреман да пођем пошто сам у 12.30 имао опело. Срећа па је супруга била ту и снимила ме телефоном – говори кроз осмех отац Марко.

ИЗНЕНАДИО га је позив Пјотра Гољањука, свештеника и професора богословије из Коломне, пре неколико дана. Рекао му је да веома поштује почившег патријарха Павла и да жели да дође у Србију, а како су он и супруга гледали српске градове и шта могу да обиђу, Младеновац их је одмах асоцирао на свештеника кога су видели на ТВ Спас и сада желе да га посете. Зато ће руски свештеник са супругом и двоје деце ову шумадијску варош посетити у јулу, како би обишли околину и манастире на Космају.

Тек тада, каже отац Марко, схватио је значај својих гостовања на каналу Руске православне цркве. Изненађен је био и реакцијом родбине своје снаје која је Рускиња. Сви су били у чуду што га виде на тој телевизији. У жељи да га похвале, јавиле су му се колеге са факултета, монаси из Србије, који такође прате ову телевизију.

Иако је руски језик учио од трећег разреда основне школе, то није био говорни. Зато му је супруга Наташа, професорка руског језика и књижевности, “и лева и десна рука”.

– Она ме припрема за гостовања, исправља граматичке грешке. Да нема ње, јер она је изузетан говорник и сами Руси кад је чују мисле да је њихова, не бих се усудио да проговорим – искрен је свештеник Марко Јефтић.

ПРАТИЛИ ЛИТИЈЕ

И КАДА су били протести у Црној Гори поводом отимања светиња Цркви, телевизија Спас имала је свакодневне извештаје. Њихови репортери укључивали су се са терена и извештавали о литијама, звали политичке аналитичаре, расправљали о томе како је то могуће.

БЛАГОСЛОВ

БЛАГОСЛОВ епископа шумадијског господина Јована је обавезан када отац Марко иступа у медијима. Зато каже да му је част што ужива његово поверење, али и то што може да коментарише активности патријарха. Уједно, то што је представник Србије, Цркве, али српског језика, велика је одговорност.

ИЗВОР: novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.